Ha kicsit mélyebben megnézzük, az egész élet egy folyamat. Amikor kibújik egy hajtás, vagy megfogan egy élet mind, mind egy-egy folyamat rész a nagy egészből.
Ebben minden ember egy kis folyamat rész. Az emberiség és a Föld története meséli el ezen kis folyamatok alakulását, változását.
Az adott ember életében is vannak fő illetve részfolyamatok.
Az, hogy milyen folyamatok is vannak az ember életében, miért pont azok, valamint hogy a folyamatok egyes lépéseinek kialakulására mi is hatott, mind-mind feltérképezhető.
A személyes folyamataink, és azok egyes lépéseinek megismerés által pedig nem csak az egyes részekről, vagy azok közötti összefüggésekről lesz több ismeretünk, hanem a megszokásaink, buktatóink, ismétlődő köreink is megláthatóak, amiktől szenvedünk.
Ha pedig már látjuk csak egy döntés hogy változtassunk.
A saját folyamataink megértése, pedig hatással van a munkánkra, és arra a szervezetre amelyben dolgozunk, hiszen a cégeket is emberek, vagyis MI hozzuk létre.
A felelősségvállalás az, amikor az egyén megérti azokat a változásokat, módosításokat, melyeket a tettei következményei okoztak a valóságban. “
Török-Szabó Balázs: A teoretika